Kabelwerk tussen de Langegracht en de PelikaanstraatDe Hooigracht telt tussen de Langegracht en het Levendaal vele verkeerslichten, voorbeelden hiervan zijn de kruising met de Langegracht, de Haarlemmerstraat, de ir. Driessenstraat, Nieuwe Rijn, Hogewoerd en het Levendaal.

Een goede verkeersdoorstroming op de Hooigracht begint bij een goede begeleiding van het verkeer door deze verkeerslichten. Daarom is er voor gekozen om de verkeerslichten langs de Hooigracht met elkaar te laten communiceren. Pieken in het verkeersaanbod bij één van de verkeerslichten kunnen hierdoor efficient worden afgehandeld door de overige verkeerslichten waardoor opstoppingen op de Hooigracht kunnen worden geminimaliseerd.

De verkeerslichten kunnen communiceren met elkaar via een zogenaamde koppelkabel. Via deze kabel wordt de data over het verkeersaanbod onderling tussen de verkeerslichten uitgewisseld. Ook kan de gemeente Leiden in het geval van een calamiteit op afstand direct ingrijpen in de regeling van het verkeer.

Vanaf maandag 18 mei start de firma Ko Hartog met de aanleg van deze koppelkabel vanaf de Langegracht richting het Levendaal. Als eerste wordt het deel tussen de Langegracht en de Pelikaanstraat onder handen genomen, daarna wordt er gewerkt tussen het Pelikaanplein en de ir. Driessenstraat, op de Hooigracht en de st. Jorissteeg tot het Levendaal. Het gaat om 8 weken werk in totaal.  De kabel wordt aangelegd aan de oostzijde van de Pelikaanstraat (dit is hier de zijde van de even huisnummers), de Hooigracht ( dit is hier de zijde van de oneven huisnummers) en de st. Jorissteeg (dit is hier de zijde van de even huisnummers).

Tijdens het werk is een deel van de stoep opgebroken om de nieuwe kabel aan te kunnen leggen. Zodra de kabel is aangebracht wordt de stoep weer hersteld. Voetgangers worden langs het werk geleid.  Helaas betekent dit dat we ook voor een klein in  het al nieuwe werk aan de Pelikaanstraat aan de slag zullen moeten. Het was niet mogelijk om dit deel al eerder mee te nemen tijdens het werk aan het Pelikaanplein. 

Direct aanwonenden ontvangen van de firma Ko Hartog een bewonersbrief met gedetailleerde informatie over het moment van uitvoering.
Laatste update: 08-05-2020
© Van Gelder