Het was druk vandaag in LeidenDit weekend wordt er hard doorgewerkt op de Hooigracht. Gisterenavond werd de Hooigracht daarvoor om 19:00 afgesloten voor het doorgaande verkeer waarna als eerste het asfalt ter hoogte van de kruising met de Nieuwstraat werd verwijderd met behulp van een asfaltfrees. 
Vanochtend waren vanaf 06:00 de archeologen aan de beurt op het werk.

Bij het rioolwerk in stap 2 werd een oud brughoofd gevonden tegenover de Nieuwstraat maar er was toen geen tijd of ruimte voor een volledig onderzoek. De kruising zou daarvoor in zijn geheel opgebroken moeten worden en dat was toen niet mogelijk in combinatie met het verkeer.

Daarom zijn deze werkzaamheden uitgesteld tot vandaag en niet zonder resultaat. Het oude brughoofd is aan beide zijden terug gevonden en deze is ingemeten en uitgebreid gedocumenteerd. 

Daar waar het brughoofd in de weg lag voor het nieuwe riool is dit verwijderd en is het nieuwe riool aangelegd. Als laatste is het geheel weer aangevuld met zand en morgen worden hier tijdelijk betonnen platen neergelegd waar het verkeer de komende week overheen rijdt. Vanaf volgend weekeinde wordt er verder gewerkt en wordt er gestart met de opbouw van de nieuwe situatie.

 


Bij de Gansoordbrug hebben we vandaag onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke aanwezigheid van stootplaten die het hoogteverschil tussen de weg en de brug moeten overbruggen. Omdat de rijbaan op twee plaatsen ingescheurd was bestond het vermoeden dat er mogelijk geen stootplaten waren toegepast in het verleden. Uit het onderzoek is gebleken dat ze wel aanwezig zijn.

Door dit onderzoek kunnen wij de werkzaamheden die vanaf volgende week vrijdag starten beter voorbereiden om vertragingen te voorkomen. 

Laatste update: 12-09-2020
© Van Gelder