Nieuw AsfaltEinde aan de afsluiting van de Hooigracht

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, het weer is ons deze week niet gunstig gezind in Leiden. Al dagen is het echt herfstweer met af en toe bakken met regen uit de lucht. Voor straatwerk en asfalt verre van ideaal te noemen. De Hooigracht moet echter zaterdag wel open!  Dat betekent dus alles op alles zetten om dat mogelijk te maken.  Helaas moeten we daarvoor ook keuzes maken.

Vandaag is de eerste laag asfalt aangebracht op een drijfnatte fundering. Het aanbrengen van de tweede laag asfalt was niet verantwoord in combinatie met de kwaliteit die we moeten leveren en daarom is er voor gekozen om dit morgen te doen. De fundering krijgt hierdoor tijd om droger en daarmee harder te worden.  Daarmee voorkomen we dat het asfalt over een paar jaar alweer vervangen moet worden. Morgen brengen we dus de tweede laag asfalt aan en aanstaande vrijdag de laatste laag.

Het straatwerk gaat ondertussen ook gewoon door tussen de regen door maar daarbij worden niet de produkties gemaakt die nodig zijn om alles af te krijgen voor zaterdag. We zetten daarom er op nu op in om het straatwerk van gevel tot gevel af te maken tussen de Nieuwstraat en de Nieuwe Rijn. Daarbij proberen we ook de bestrating op het beton van de Gansoordbrug gelijmd te krijgen. Omdat dit met regen niet lukt is misschien een tent  nodig.

Het straatwerk tussen de Nieuwe Rijn en de Hogewoerd voeren we dan volgende week uit. Voor het autoverkeer maakt dat dan niets meer uit omdat de weg dan wel open is.

Vanaf aanstaande zaterdag weer verkeer op de Hooigracht

Na drie weken afsluiting kan het verkeer vanaf aanstaande zaterdag eindelijk weer gebruik maken van de Hooigracht.  In de loop van de dag stellen we de weg weer open voor het verkeer ter hoogte van de kruising met de ir. Driessenstraat. Er kan dan gereden worden vanaf de ir. Driessenstraat  naar het Levendaal. Omdat het werk in stap 3 van de Hooigracht dan ook klaar is komt het verkeer meteen op de nieuwe rijbaan te rijden aan de even zijde van de weg. 

Fietsverkeer

De fietsers komen vanaf zaterdag ook aan de even zijde van de weg in twee richtingen te fietsen op het nieuwe fietspad en een klein stukje van de nieuwe stoep. Fietsverkeer vanaf het Levendaal richting de Langegracht moet dan oversteken bij de Nieuwstraat en bij de ir. Driessenstraat. De Kloosterpoort en de Groenesteeg blijven bereikbaar door middel van een doorsteek door het werkvak.

Stap 4

Aanstaande maandag, 12 oktober, starten we met het werk aan de oneven zijde van de Hooigracht. Als eerste wordt dan het tijdelijke asfalt verwijderd en daar komen, voor de bereikbaarheid van de woningen en winkels, kunststof loopschotten voor terug langs de gevels.  Niet al het asfalt hoeft verwijderd te worden omdat een deel van het asfalt al de eerste laag van de nieuwe rijbaan is. Nadat het tijdelijke asfalt is verwijderd kunnen we meteen beginnen met de nieuwe inrichting omdat het riool al eerder is aangelegd tijdens stap 2. Eerst maken we de stoep en daarna het nieuwe fietspad. Op 20 november is dit werk dan klaar.

Laatste update: 06-10-2020
© Van Gelder