De derde fase gaat binnenkort van startDe derde fase van het werk aan de Hooigracht start binnenkort. Het betreft de Sint Jorissteeg tussen de Hogewoerd en het Levendaal. 

Wat gaat er gebeuren?

De openbare ruimte in de Sint Jorissteeg wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht volgens een nieuw ontwerp met meer ruimte voor de fietsers en voetgangers. Daarbij krijgt  de Sint Jorissteeg een R-net halte. Ook worden de verkeerslichten bij de Hogewoerd vervangen.

Planning en aanpak

De werkzaamheden vinden plaats in drie maanden vanaf maandag 23 november 2020 tot 1 maart 2021.

We voeren het werk in twee stappen uit om er voor te zorgen dat de woningen en winkels bereikbaar blijven.

  1. Op 23 november starten wij met de eerste stap 1 aan de westzijde van de Sint Jorissteeg; dit is de zijde van onder andere Karels Biofriet en de Hoogvliet. Hier wordt de verharding van het voetpad en het fietspad, inclusief de rijbaan voor het autoverkeer richting het Levendaal, opgebroken en vervangen voor de nieuwe inrichting. Deze werkzaamheden duren naar verwachting zeven weken.
  2. Hierna wordt vanaf 18 januari 2021 de oostzijde van de Sint Jorissteeg opgeknapt. Daarbij worden tijdens stap 2A als eerste het voetpad en het nieuwe fietspad aangelegd. Dit duurt naar verwachting drie weken en aansluitend wordt dan tijdens stap 2B de rijbaan voor het autoverkeer richting de Langegracht opnieuw ingericht. Deze stap duurt ook ongeveer drie weken. Op 1 maart 2021 zijn de werkzaamheden dan afgerond.

Bereikbaarheid en parkeren

Voetgangers: Tijdens de werkzaamheden blijven de woningen en winkels altijd te voet bereikbaar. Binnen het werkvak leggen we daarvoor een tijdelijk voetpad van kunststof loopschotten aan.

Fietsers: Voor fietsers blijft het mogelijk om in twee richtingen gebruik te maken van de Sint Jorissteeg.

Autoverkeer:

Het autoverkeer van noord (Ir. Driessenstraat) naar zuid (Levendaal) blijft mogelijk. Het verkeer van zuid naar noord leiden wij om via de route Levendaal – Zijlsingel – Ir. Driessenstraat - Pelikaanstraat. Omleidingsroutes zijn aangegeven met gele borden.

Verkeer op de Hogewoerd vanaf de kruising met de Kraaierstraat richting de Sint Jorissteeg blijft mogelijk tijdens de uitvoering behoudens twee momenten in de tweede stap van het werk waarop de rioolaansluitingen vervangen moeten worden op de kruising van de Hogewoerd en de Sint Jorissteeg. Deze momenten en de bereikbaarheid stemmen wij nader af met de ondernemers in de Hogewoerd.

Laden en lossen: Laden en lossen blijft mogelijk. Wij richten een laad- en losplaats voor de leveranciers van de winkels in.

Parkeren: Wij creëren een tijdelijke fietsenstalling in het werkvak. Parkeren met de auto aan de Sint Jorissteeg is niet mogelijk tijdens het werk. Parkeergarage Hoogvliet blijft tijdens de uitvoering van stap 1 bereikbaar vanaf de Korevaarstraat. Tijdens de uitvoering van stap 2 is de parkeergarage weer bereikbaar zoals u nu gewend bent.

Huisvuil, grofvuil, kleding, plastic en oud papier

De ondergrondse afvalcontainers voor papier en glas aan de oostzijde van de Sint Jorissteeg zijn voor de werkzaamheden definitief verplaatst naar de kruising van de Geregracht en het Levendaal. Tijdens de laatste stap van het werk worden de bestaande ondergrondse afvalcontainers voor restafval aan de Sint Jorissteeg vervangen door één nieuwe met een grotere capaciteit.

Zolang het mogelijk is om de ondergrondse containers te legen, kunt u uw (huis)afval zoals gebruikelijk aanbieden bij de ondergrondse containers.  Als het legen van de ondergrondse containers niet mogelijk is door onze werkzaamheden, dan verzorgen wij een tijdelijk bovengronds alternatief in de buurt en geven dat aan met borden.

Voor het ophalen van grofvuil kunt u op de gebruikelijke wijze contact opnemen met de gemeente Leiden over het moment en de plaats van aanbieden.

Graag uw medewerking tijdens de uitvoering van de werkzaamheden
We vragen uw medewerking om tijdens de werkzaamheden uw fiets niet te parkeren op of langs de looppaden. De beschikbare ruimte is tijdens de uitvoering beperkt en wanneer daar geparkeerde fietsen in de weg staan kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor de nood- en hulpdiensten en/of mindervaliden. 

Inloopspreekuur

Op donderdag 19 november organiseren we tussen 14:00 en 15:00 uur een inloopspreekuur in ons kantoor aan de Haarlemmerstraat 232. U bent daar van harte welkom voor een antwoord op uw vragen.Laatste update: 04-11-2020
© Van Gelder