Twee gestuurde boringen



Vanaf 15 augustus starten wij met het aanbrengen van twee gestuurde boringen in de De Bréautélaan. Dit is een bijzonder project en daarom willen we u in dit graag meenemen in wat het werk precies inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een gestuurde boring?

Normaal gesproken wordt een nieuwe leiding in de grond ingegraven met behulp van een kraan.  Asfalt of bestrating wordt daarvoor eerst verwijderd waarna de leiding zijn plek in de grond krijgt.  In de De Bréautélaan is dat niet goed mogelijk omdat er halverwege de weg een spoorwegkruising aanwezig is. Het is niet toegestaan om een spoor te kruisen met een open ontgraving omdat dit een grote invloed heeft op de dienstregeling van de NS. Daarom is een gestuurde boring de enige mogelijke manier. Het treinverkeer kan dan gewoon mogelijk blijven.

Bij een gestuurde boring wordt op twee plaatsen een gat in de weg gemaakt. Het eerste gat aan het begin van de boring (het uittredepunt) en het tweede gat aan het einde van de boring (het intredepunt). Daarna wordt er door een speciale boormachine een verbinding onder de grond gemaakt vanuit het uittredepunt richting het intredepunt met behulp van boorstangen die door de boormachine in de grond worden geboord. Met behulp van speciale apparatuur weten de machinisten precies waar de stang zich onder de grond bevindt.

Zodra de verbinding is gemaakt wordt het gat aansluitend groter gemaakt met een ruimerkop en als laatste wordt de nieuwe leiding aan de boorstangen bevestigd en in de grond getrokken. Hieronder ziet u er een plaatje van.



De leidingen

De leidingen die in de grond worden getrokken zijn 25 of 56 cm dik en tot wel 600 meter lang. Dat past natuurlijk nooit op een vrachtwagen en daarom moet de leiding op het werk in elkaar worden gezet. De leiding wordt in kortere stukken, ieder 12 meter lang, aangevoerd en met behulp van een lasapparaat aan elkaar vast gesmolten (gelast). Zo'n gelaste verbinding is sterker dan de leiding zelf. Hieronder ziet u een voorbeeld van een lasapparaat. De leidingen worden in elkaar gezet bij het parkeerterrein van de Boerderij de Loonsebaan en zo stukje bij beetje richting de rotonde bij de De Bréautélaan getrokken.



Waar komen de leidingen, nadat ze in elkaar zijn gezet, dan te liggen?

We gebruiken het fietspad aan de noordzijde langs de Loonsebaan om de gelaste leidingen tijdelijk op te slaan tot het moment dat ze grond in kunnen worden getrokken. Dit fietspad is daarom afgesloten tussen de Boerderij de Loonsebaan en de rotonde bij de De Bréautélaan tussen maandag 15 augustus en vrijdag 2 september. Het fietsverkeer rijdt dan in twee richtingen over het fietspad aan de zuidzijde van de Loonsebaan. 

Het intrekken van de leidingen

Zodra de pilotboringen gereed zijn worden de leidingen in de grond getrokken. Dit gebeurt op woensdag 24 augustus, donderdag 25 augustus en vrijdag 26 augustusDe leidingen worden dan vanaf het fietspad via de rotonde naar de trekstang van de boormachine gebracht en daar aan vast gemaakt. De boormachine trekt ze dan de grond in. Daar is veel kracht voor nodig, tot wel 200 ton. Dat is het gewicht van 50 volwassen olifanten!

De leiding wordt met kranen en rollen in de juiste stand gebracht om het intrekken zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is ook de reden dat de rotonde bij de kruising van de De Bréautélaan en de Loonsebaan op de dagen van het intrekken afgesloten is voor alle autoverkeer. Voor voetgangers en fietsers plaatsen we een doorloopcontainer zodat de leiding veilig gekruist kan worden.



Lange dagen

Zodra het proces van intrekken is begonnen moet het worden afgemaakt. Het gevaar bestaat namelijk dat een leiding muurvast in de grond komt te zitten zodra het intrekken te lang tussentijds stopt.  Daarom kan het gebeuren dat er op 24, 25 of 26 augustus ook in de avond of in de nacht moet worden doorgewerkt totdat de leiding helemaal in de grond is getrokken. 

Opruimen

In de week van 29 augustus t/m 2 september ruimen we de boormachine en alle extra machines weer op van het werk. Dat zal vooral aan de kant van de N65 het geval zijn. Vanaf 5 september starten we aan de kant van de Loonsebaan met de werkzaamheden in fase 7.




Laatste update: 14/07/2022
© Van Gelder