Plakken zonder lijm


Langs de Loonsebaan, ter hoogte van Boerderij de Loonsebaan, worden de twee nieuwe persleidingen in elkaar gezet die straks onder de De Bréautélaan komen te liggen. Het betreft een kunststof leiding met een doorsnede van 25 cm en een leiding met een doorsnede van 56 cm. Beide zijn ze ongeveer 600 meter lang.

Zulke leidingen kunnen niet vooraf in een fabriek worden gemaakt en daarna op het werk worden geleverd. Daar zijn ze simpelweg te groot voor. Daarom worden de leidingen als een soort bouwpakket op het werk in elkaar gezet.

Kleinere lengtes, van ieder 12 meter lang, worden eerst in een speciale machine gevlakt, verwarmd en daarna tegen elkaar gedrukt, ook wel lassen genoemd. Zodra het warme kunststof na een uur afgekoeld is zitten de twee leidingdelen zo goed aan elkaar vast dat de leiding zelf eerder stuk zal gaan dan de plek waar ze aan elkaar vastzitten. De kleinere leidingdelen van ieder 12 meter lang waarmee de grotere leiding wordt gebouwd.De machine waarmee de leidingdelen worden gevlakt, verwarmd en tegen elkaar gedrukt (gelast) worden. Iedere 70 minuten kan er zo een las worden gemaakt.Langzaam groeien de nieuwe leidingen zo richting de De Bréautélaan. Aanstaande maandag zijn ze klaar, dinsdag wordt de waterdichtheid gecontroleerd en vanaf woensdag 24 augustus gaan ze de grond in.
Laatste update: 17/08/2022
© Van Gelder