Parklaan later klaar


De Parklaan wordt later aangelegd dan volgens de oorspronkelijke planning. Daarmee is de weg net voor de zomer van 2024 gereed, ruim een jaar later dan gepland. Belangrijkste oorzaken zijn eekhoornnesten en de vertraagde aanleg van kabels en leidingen onder de grond.

Er zijn meerdere redenen voor de latere aanleg. Zo werden begin dit jaar tijdens de bomenkap langs de Nieuwe Kazernelaan eekhoornnesten aangetroffen in verschillende bomen. Hierdoor kon een deel van het kapwerk pas een half jaar later, na het broedseizoen, plaatsvinden. Ook moeten op grote delen van de route kabels en leidingen worden verlegd voordat het werk aan de weg kan beginnen. De netbeheerders hebben hun planning gemaakt en kunnen door capaciteitsproblemen pas (veel) later starten met de verleggingswerkzaamheden.

Aanleg start in oktober

De aanlegwerkzaamheden beginnen in het noordelijke deel van de Parklaan, ter hoogte van de Nieuwe Kazernelaan. Daar start aannemer Van Gelder in oktober met het aansluiten van het nieuwe riool. Het noordelijk deel is in het najaar van 2023 aangelegd en kan vanaf de oplevering gelukkig al direct worden gebruikt.

Het zuidelijk deel (tussen de Hoekelumse Eng en de A12) is naar verwachting ook in 2023 gereed. Omdat het middendeel dan nog niet gereed is, kan het zuidelijk deel nog niet meteen volledig in gebruikt worden. Dit leidt tot teveel opstoppingen op de Edeseweg. Het middendeel (Klinkenbergerweg - Hoekelumse Eng) is als laatste klaar, naar verwachting in het voorjaar van 2024. Zodra dat gereed is, kan de hele Parklaan zo snel mogelijk gebruikt worden door het verkeer tussen Ede-Oost en de A12.

Laatste update: 28/09/2022
© Van Gelder