Waarom overstroomt het riool? Rain ProofAls het in korte tijd extreem hard regent, kan er op verschillende plaatsen in Amsterdam wateroverlast ontstaan. Het is een misverstand dat de pompen in de gemalen deze grote hoeveelheid regen niet aankunnen. Het probleem ligt eigenlijk bij de hoeveelheid regen in combinatie met het riool: de bui past niet meer in het riool. (zie het als een trechter)

Waarom kan het riool dan niet groter? 
De openbare riolering kan nooit zo groot gemaakt worden om alle buien te verwerken. Dat zou voor Nederland een investering van tientallen miljarden euro’s betekenen. Ook is het praktisch niet mogelijk de riolering groot genoeg te maken om de heftigste buien zonder problemen te verwerken. Dit vraagt enorme rioolbuizen en in de meeste straten is hier simpelweg geen ruimte voor.

Hoe werken de pompen in het gemaal?
Alle pompen reageren automatisch bij een bepaalde waterhoogte in de kelder van het gemaal. Deze hoogte wordt onder andere bepaald door de capaciteit van de pompen en berging in het gemaal.


Niet harder pompen.
De pompen harder aanzetten of meer capaciteit geven is geen optie. Het water moet de pompen eerst hebben bereikt; dan pas kan het water worden afgevoerd. Daarnaast zijn het de rioleringen zelf, dus de buizen, die te weinig capaciteit hebben om het regenwater snel genoeg weg te krijgen als het stortregent.

Meer weten over Rain Proof Amsterdam ?  Check het < hier > 
Laatste update: 18-08-2020
© Van Gelder