Voortgang aan de bouw van de sifonduikerDe nieuwe verbindingsbuis die de Vossepolder en de Venniperpolder met elkaar verbindt ligt diep omdat deze onder de Vossevaart door moet kunnen. De buis ligt daarom 6 meter diep onder de grond.

De sloten in de Vossepolder en de Venniperpolder die verbonden worden liggen echter een flink stuk hoger. Dat hoogteverschil lossen we op met behulp van zogenaamde stijgputten. Vandaag zijn deze putten geplaatst.

Een stijgput is een hoge betonnen put met twee aansluitingen. Eentje zit erg diep en de andere een stuk hoger. De put bestaat uit twee delen omdat de put anders niet onder de bruggen en viaducten zou passen tijdens het transport. Ieder deel weegt meer dan 13.000 kg (!).

De afgelopen week is de bouwkuip al voorbereid door een stalen frame te maken waarop de put komt te staan. Dit frame zit vast aan de damwanden en kan dus geen kant meer op. Wanneer we de bouwkuip weer weghalen blijven dus een paar damwandplanken staan. Ze worden dan natuurlijk wel ingekort zodat je er straks niets meer van ziet als het werk klaar is.

 Met een grote kraan zijn de onderdelen van de put geplaatst en aan elkaar vastgemaakt. Binnenkort worden de bouwkuipen weer aangevuld met grond en zodra de damwandplanken om de bouwkuipen weg zijn wordt het laatste deel van de sifonduiker aangebracht op de hoge aansluiting van de stijgputten.

Al met al zijn we een behoorlijk stuk opgeschoten vandaag.Één van de bouwkuipen voor het plaatsen van de stijgput. Onderin  de kuip zijn de twee stalen balken te zien waarop de stijgput komt te staan en de stalen buis die onder de Vossevaart door is geboord naar de ontvangstsloot in de Venniperpolder.
Inhijsen en plaatsen van het eerste deel van de stijgput, de 'onderbak'. Op de stalen buis zit een speciale ring die later met beton vastgemaakt wordt aan deze onderbak zodat er een waterdichte verbinding ontstaat.
Inhijsen en plaatsen van het tweede deel van de stijgput, de 'bovenbak' waarin ook de hoge aansluiting te zien is. Op de onderbak is speciale lijm aangebracht waarmee de twee delen waterdicht aan elkaar geplakt worden.En na plaatsing ziet het er dan zo uit.  Op naar de andere kant en daarna het afwerken!
Laatste update: 10/02/2022
© Van Gelder