De Akkers: Rioollucht in uw woning? Lees hier wat u kunt doen.Rioollucht kan het gevolg zijn van problemen met de ontluchting van uw riool.

Zeker als u vooral last heeft van de stank wanneer het buiten flink heeft geregend, is het goed om dit te controleren. Als het regent en de ontluchting is gebrekkig, dan ‘drukt’ de regel als het ware de lucht uit het riool, waardoor de stank via de wc of afvoerputjes in huis komt.

Ook is het logisch dat u denkt, hé de riolering in het openbare gebied is vervangen, het komt vast daar door. 

Meestal zijn stank en bubbels het gevolg van een groter probleem. Namelijk dat de ontluchting ontbreekt of niet goed werkt. Als er regen in het riool loopt, moet er om plaats te maken eerst lucht uit. En als het water uit het riool loopt, moet er weer lucht in. Dat geldt net zo goed voor het riool in je huis als voor het riool onder de weg. De lucht van het riool onder de weg gaat zelfs voor een groot deel door huisriolen het riool uit.

Samen met de lucht uit uw eigen riool komt die namelijk boven het dak uit de ontspanningsleiding. Vooral als het regent, moet er veel lucht in korte tijd uit het riool kunnen ontsnappen om plaats te maken voor water. Die lucht stinkt, en die wilt u natuurlijk niet in huis hebben. 

Hieronder een illustratie.

 

 

 Wat te doen? 

Heel simpel. Als tip geven we bewoners mee gedurende 10 -15 minuten alle kranen aan te zetten en de wc(s) tegelijk doorspoelen. Eventueel een extra emmer water erbij tijdens het doorspelen van het toilet. Het water zorgt er voor dat er een waterslot wordt gemaakt, wat  de stank van de openbare ruimte afsluit. 

Belangrijk  

Het is belangrijk om tijdens het opengraven van uw sleuf uw riolering te checken op schades. De schades kunnen ontstaan door bijvoorbeeld boomwortels, of het poreus worden van de flexibele slag.  
Laatste update: 11/05/2022
© Van Gelder