De stand van zaken in januariOndanks dat er buiten niet zoveel van te zien is geweest zijn de maanden november, december en januari productieve maanden geweest voor het project. Hoog tijd voor een update dus.

Dat de wijk 'De Akkers' opgehoogd moet worden kan niemand ontkennen. Waarmee je dat dan doet is dan wel de vraag.  Wanneer er zand wordt gebruikt dan zorg dat er voor dat de woonwijk daarna nog sneller in elkaar zakt dan daarvoor omdat zand veel extra gewicht met zich meebrengt en de diepe ondergrond zich makkelijk in elkaar laat drukken. Je zoekt dus naar een materiaal waarmee je makkelijk op kunt hogen, wat zo min mogelijk weegt en wat geen effecten op het bodemleven heeft.

Er zijn meerdere materialen geschikt en ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen manier van verwerken, het is daarom geen lichte keuze geweest. In december heeft de gemeente Schiedam na een zorgvuldige afweging de keuze gemaakt voor het toepassen van EPS in de Akkers.  EPS staat voor geExpandeerd PolyStyreen . In de volksmond kent beter bekend als piepschuim.  Denk hierbij echter niet aan de verpakkingmaterialen maar aan grote blokken waarmee opgehoogd gaat worden in de wijk. EPS is namelijk in meerdere soorten en hardheden te verkrijgen waarbij de hardste soort ook het hoogste soortelijke gewicht heeft.  Hieronder een afbeelding waarmee u een idee heeft waar we over praten. Het EPS brengen we aan vanaf het nivo waar het grondwater azich bevindt en het zal een dikte hebben van tussen de 30 en 70 cm. Niet overal passen we EPS toe. Daar waar de ophoging beperkt blijft tot 30 cm heeft het geen zin om EPS te gebruiken en passen we alleen zand toe om op te hogen. Doordat nu bekend is waarmee de ophoging wordt gemaakt kunnen we ook na gaan denken over de manier waarop we dat gaan doen en hoe we er voor zorgen dat tijdens het werk het licht blijft branden, de kraan water blijft geven, de kachel blijft branden, het internet en de televisie blijven werken en over hoe straks uw auto parkeert en bij uw huis kan komen. 

Natuurlijk hoort daar ook bij hoe de ambulance of brandweer bij de woningen kan blijven komen en over hoe het afval kan worden opgehaald. Het is dus best een ingewikkelde puzzel. Op dit moment werken we samen met de eigenaren van de kabels en leidingen in de ondergrond, met de nood- en hulpdiensten en met de gemeentelijke diensten om voor iedere uitdaging een passende oplossing te vinden.

Ook zijn sinds half december de eerste vergunningen aangevraagd voor het werk. Dat betreft bijvoorbeeld de kapvergunning voor de bomen die niet kunnen blijven staan als gevolg van de ophoging maar ook de vergunning voor het uitvoeren van het werk zelf of voor de gewijzigde afvoer van het regenwater in de wijk. Gemiddeld neemt een vergunningaanvraag ongeveer drie maanden tijd in beslag en we verwachten dan ook in maart of april de eerste vergunningen te kunnen ontvangen.

Kortom: Alhoewel u er weinig van merkt wordt er hard gewerkt achter de schermen. De eerste informatie over de uitvoering hopen wij u in maart of april te kunnen melden. 

Laatste update: 28/01/2021
© Van Gelder