Veelgestelde vragen

Geschreven op 20/06/2022
William Verbij


Heeft u een vraag over onze werkzaamheden in Buurtschap te Veld? Neem contact op met onze omgevingsmanager of kijk hieronder voor de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Wat is de rol van Van Gelder op het project Buurtschap te Veld?

Van Gelder is al vanaf december 2020 betrokken bij het project. Samen met de gemeente Eindhoven en het ingenieursburo Sweco denken we mee over de nieuwe inrichting en de technische oplossingen die nodig zijn om het werk te kunnen maken.  We zijn verantwoordelijk voor het bouwrijpmaken, dat is het werk dat nodig is om de bestaande situatie geschikt te maken om te kunnen bouwen.

Denk dan aan het grondwerk, de aanleg van de nieuwe riolering en bouwwegen en het ontgraven van de wadi's en de bouwblokken waar de woningen komen te staan. Omdat er in het Buurtschap te Veld in het bestaande groen wordt gebouwd heeft de ecologie daar ook een belangrijke plaats in.

Daarnaast zijn we ook verantwoordelijk voor het woonrijpmaken van het gebied. Dat betreft de aanleg van de groenstroken en de parkeerplaatsen, de voet- en fietspaden en de definitieve inrichting van de wegen en het overige openbare terrein.

Ik bouw mijn eigen woning of ik heb vragen over de eigenbouwers, bij wie kan ik terecht met vragen?

Alle vragen van of over eigenbouwers kunnen gesteld worden bij Rezone. De contactinformatie vind je hier.

Wanneer wordt er gewerkt binnen Buurtschap te Veld?

De werktijden binnen het Buurtschap te Veld zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 07:00 en 16:00. Sporadisch kan er ook op zaterdag worden gewerkt.

Wanneer is het werk aan het Buurtschap klaar?

De ontwikkeling en uitvoering van het Buurtschap gebeurt per kamer waarbij meerdere kamers tegelijk in uitvoering kunnen zijn. Naar verwachting is het Buurtschap eind 2023 volledig klaar. U vindt meer informatie over de planning hier.

Hoe komt het Buurtschap er uit te zien?

De ontwikkeling van het Buurtschap gebeurt in 14 fases. Daarom worden op dit moment nog delen van het Buurtschap ontworpen en is er geen tekening beschikbaar waarop alles te zien is. Kortgezegd omdat het nog niet klaar is. 

Op de website van Buurtschap te Veld is al wel een impressie te vinden waarmee een beeld kan worden gevormd hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien. U vind de impressie hier.

Wanneer wordt er ingezaaid en wordt het nieuwe groen zoals bomen en struiken aangeplant?

Zodra de inrichting van de openbare ruimte in en rondom een kamer is afgerond zaaien we de bermen en groenstroken in met een speciaal kruidenmengsel en met gras. In de winterperiode heeft inzaaien geen zin, het inzaaien gebeurt dan aan het begin van het eerstvolgende groeiseizoen vanaf april-mei. Planten, struiken en bomen worden alleen in de periodes van maart-april-mei en/of oktober-november geplant. Het ingezaaide kruidenmengsel heeft tijd nodig om te groeien waarbij er de eerste tijd niet kan worden gemaaid omdat de kruiden moeten kunnen bloeien. Dat kan er voor zorgen dat het terrein er in het begin wat rommelig uit ziet. Na ongeveer een jaar wordt dat steeds beter.

Hoeveel keer per jaar wordt het gras gemaaid?

Buurtschap te Veld krijgt een inrichting met volop ruimte voor de natuur. Verwacht dus geen strakgemaaide grasvelden maar een inrichting op basis van divere kruiden. Om de biodiversiteit te vergroten krijgen planten de kans om bloemen te maken die insecten en daarmee weer vogels aantrekken. Daaom wordt er in principe maar twee keer per jaar gemaaid.Wat zijn de zwarte kunststof afschermingen die op diverse plaatsen aanwezig zijn in het terrein?

Dit zijn schermen die ervoor zorgen dat amfibieën, zoals kikkers en salamanders, niet onbedoeld op het bouwterrein kunnen komen. Ecologen controleren dit op regelmatige basis.Ik wil verbouwen of verhuizen, kan ik met de auto bij mijn woning komen?

Binnen de kamers is autoverkeer niet toegestaan. Het is alleen bedoeld voor voetgangers en/of fietsers. Om de nieuwe bewoners tegemoet te komen is het na oplevering van de woningen in een kamer voor een periode van ongeveer 4 weken mogelijk om met een auto of aanhangwagen in de buurt van de woningen te kunnen komen. Zodra de inrichting van het openbare gebied in en romdom de kamers van start gaat kan dit niet meer. Het is daarom aan te raden om het transport van zware spullen zo snel mogelijk uit te voeren na oplevering van de woning. Vrachtverkeer zoals verhuiswagens of vrachtwagens van leveranciers kunnen sowieso nooit bij de woningen komen. De paden in de kamers kunnen dat gewicht namelijk niet dragen zonder dat er schade aan optreedt. Vrachtverkeer kan tot de parkeerplaatsen komen die bij de entrees van de kamers aanwezig zijn. 

Waar kan ik terecht met mijn afval?

Op diverse plaatsen zijn ondergrondse afvalcontainers aanwezig waar u uw restafval aan kunt bieden met behulp van uw milieupas die u van de gemeente Eindhoven heeft ontvangen. Voor grofvuil, bouw- en sloopafval en overig afval kunt u terecht bij één van de twee milieustraten binnen de gemeente. Meer informatie vindt u op de site cure-afvalbeheer.nlWaar kan ik mijn auto parkeren?

Voor iedere kamer is een parkeerplaats aanwezig waar u uw auto kunt parkeren. U vindt daar bij sommige kamers ook een mobiliteitshub waar u gebruik kunt maken van een buurtauto, elektrische scooter of elektrische fiets.De regenpijp van mijn woning of schuur is niet aangesloten op het riool, is dit normaal?

Ja, dit is normaal. Regenwater voeren we binnen Buurtschap te Veld niet via een riool af naar een waterzuivering maar laten we afvloeien op het maaiveld waar het in de ondergrond kan wegzakken. Bij de schuren worden op sommige plaatsen regentonnen geplaatst. U kunt dit regenwater gebruiken om bijvoorbeeld de tuin water te geven. Ook kamerplanten groeien erg goed op regenwater in plaats van kraanwater.

Ik heb een vraag, klacht of melding over het werk. Bij wie kan ik terecht?

U kunt hiervoor gebruik maken van het online meldingsformulier dat u vindt onder de knop ‘Melding’. Na ontvangst van de melding nemen wij snel contact met u op.

Ik wil graag meedoen aan volkstuin De Stadsakkers, waar vind ik hier meer informatie over?

Stichting Stadsakkers heeft een website die u vind op: stadsakkerseindhoven.nl. Op het Buurtschap te Veld is de Hennie Kuijken akker aanwezig.

Ik heb vanuit een bewonersgroep meegedacht over de inrichting van mijn kamer, wat gebeurt hiermee?

De gemeente is bezig met het inrichtingsplan en gebruikt het voorstel van de bewonersgroep als leidraad. De gemeente werkt toe naar naar een basis(landschap) waarin elementen komen waar bewoners verantwoordelijk zijn voor de invulling en het onderhoud. Het onderhoud van de rest van de openbare ruimte is voor de gemeente. 

Er is geen ruimte meer om iets van het inrichtingsplan te vinden, het voorstel wat de bewoners hebben ingediend wordt meegenomen en buiten de elementen voor de bewoners, bepaalt de gemeente wat de definitieve inrichting wordt. Wel worden de wensen van de bewoners meegenomen, zoveel als mogelijk en voorzover het realistisch is.

Mochten er in de toekomst andere wensen zijn voor de inrichting van de openbare ruimte, kan hier opnieuw het gesprek over aangegaan worden met de gemeente en middels een beheersovereenkomst het beheer van de kamertuin veranderen.  

Ik heb een vraag die niet in deze lijst staat. Bij wie kan ik terecht?

U kunt hiervoor gebruik maken van het online meldingsformulier dat u vindt onder de knop ‘Melding’. Na ontvangst van de melding nemen wij snel contact met u op.